Kopřivy – zelené bohatství všude kolem nás.

By
Číst 2461 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

koprivyAč to tak nemusí vypadat, kopřiva dvoudomá je jednou z nejcennějších rostlin, která u nás roste. Najdeme ji téměř všude, na loukách, v lese, v zahradách i na skládkách. Je nenáročná a často bývá považována za plevel. Kdo zná její výjimečné a všestranné účinky, váží si ji a za plevel ji rozhodně nepovažuje.

Použití kopřivy je různorodé a stejně tak její léčivé účinky. Působí protizánětlivě a blahodárně při problémech se slinivkou, žaludkem, ledvinami nebo cévami. Pročišťuje krev, povzbuzuje krvetvorbu a je výborná proti nejrůznějším kožním problémům zejména pak proti ekzémům a akné. Naše babičky o jejích účincích dobře věděly a například odvary z ní používaly pro zlepšení kvality vlasů. Ty jsou po pravidelném používání lesklé, husté a méně se mastí. Protože obsahuje velké množství železa pomáhá i proti únavě a vyčerpanosti. Kopřivy se doporučují užívat při chudokrevnosti a při premenstruačním syndromu. Jsou bohaté na vitamín C, B2 a B6 a mnohé minerální látky. Obsahují kyselinu mravenčí, octovou, křemičitou, ale také známý hormon štěstí serotonin.

Kopřivy můžete sbírat celoročně, ale největší sílu mají právě ty jarní, sebrané do konce května. Pokud je chcete šetrně uchovat, doporučuje se je usušit. Nejcennější jsou ale čerstvé. Hodí se i k přímé konzumaci. Výborný je kopřivový špenát, kopřivová polévka, pomazánka nebo je lze použít jako doplněk do čerstvých šťáv a smoothie. Usušenou a na jemný prášek rozemnutou kopřivu výborně využijete místo koření. Pití kopřivového čaje pročistí váš organismus a je výborným jarním detoxem. Protože se jedná o bylinu silnou a účinnou, jarní kopřivový detox by neměl trvat déle než 14 dní a tři šálky čaje denně by měly být maximum. Starší lidé nebo lidé se zdravotním omezením by její dávky měli snížit. Dětem do dvou let se kopřivový čaj nedoporučuje vůbec.

Nevěřte tomu, že dobrého nepálí. Kopřivy opravdu pálí. Proti bolesti pomáhá omýt místo vlažnou vodou a mýdlem. Pokud máte po ruce mátu nebo rozmarýn, potření postiženého místa vám také přinese úlevu. Bolest to není nesnesitelná, ale popálíte-li se hodně, pak můžete mravenčení cítit i 12 hodin. Nic proti druhu jávské kopřivy, která údajně pálí celý rok.