Jak správně vybrat odrážedlo?

By
Číst 2482 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

odrazedloDoby, kdy děti začínaly jezdit teprve až na kole s přídavnými kolečky, jsou dávno pryč. Rozšíření nabídky na trhu od základu změnilo pohled na rozvoj dětské motoriky a také výrazně zkrátilo cestu dítěte k prvnímu kolu. Nabídka odrážedel a prvních „vozítek“ je opravdu široká, což ale vede ke složitějšímu výběru toho správného modelu.  

Kdy je ten pravý čas? U každého dítěte je to trochu jiné a možná vás překvapí, že některé děti začínají s jízdou na prvním vozítku ještě dříve, než se naučí chodit. Pravdou je, že se tříkolka, motorka, odstrkovadlo nebo odrážedlo stává tím nejoblíbenějším dárkem k prvním narozeninám. Při výběru zohledněte nejen věk dítěte, ale také jeho výšku a tělesnou zdatnost. Pro malé děti je vhodnější koupit „odstrkovadlo“. To se hodí už pro ty nejmenší děti, bývá stabilní, dítě nemusí umět držet rovnováhu, je nenáročné na jízdu i schopnosti. Dítě ale velmi rychle vyroste a brzy ho může přestat bavit. Počítejte s tím, že cesta k prvnímu dětskému kolo nemusí být přímá.

Odrážedlo vyžaduje, aby dítě pracovalo s rovnováhou, a proto by mělo být schopné se ze sedadla špičkami nohou dotknut země. Výška sedadla i řídítek by měly být nastavitelná, aby odrážedlo rostlo spolu s dítětem. Důležitým faktorem je také typ kol. Ty mohou být plastová, nafukovací, která zaručují pohodlnou jízdu nebo bantamová, která se hodí do terénu, lze je dofouknout, nepropíchnou se, ale jízda na nich není tak příjemná. Důležitá je, kromě toho, aby se vám odrážedlo líbilo a bylo vám sympatické, jeho váha. Nízká hmotnost ulehčí manipulaci s vozítkem nejen dítěti, ale také vám, protože ho budete muset s největší pravděpodobností velice často nosit nebo poponášet. Váha odrážedla je úzce spojená s jeho cenou.odrazedlo2

Cena odrážedla se pohybuje ve velkém cenovém rozpětí od několika set do několika tisíců korun. Zakoupit můžete samozřejmě i levnější „supermarketové“ varianty, nicméně buďte smířeni s nízkou životností a vysokou váhou. Obecně jsou tato levnější odrážedla osazena často pro dítě nefunkčními komponenty a nekvalitními díly s nízkou životností. Chcete-li ušetřit, pak dejte přednost kvalitnějšímu kolu s vyšší původní cenou a kupte ho použité například z dětského bazárku. Získáte tak kvalitní, funkční a bezpečný výrobek, který pak budete moci za výhodnější cenu opět prodat.

Jízda na odrážedle vyžaduje, aby dítě mělo bezpečnou helmu a také chrániče. Ty se hodí zejména v začátcích, kdy si jízdou není tak jisté a teprve se na něm učí. Bezpečnost na odrážedle lze zvýšit použitím odrazek, blikacího světla, zvonku nebo bezpečnostní vesty.

Samozřejmě, že mu asi jízda nepůjde hned a snadno, ale není nic krásnějšího než vidět své dítě těšící se z dalšího pokroku. S odrážedlem se naučí hned několik základních dovedností, kterými výrazně urychlí výuku na svém prvním jízdním kole. Rovnováze se učí snadno a intuitivně.

Naposledy změněno pátek, 05 květen 2017 19:29