Vytisknout tuto stránku

Zázrak jménem regenerace. Víte, co všechno se ve vašem těle stále obnovuje?

By
Číst 3620 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

regeneraceLidské tělo je dokonalý organismus, který má zázračnou schopnost se regenerovat. Během neustálého procesu se některé jeho části neustále obnovují nebo vznikají nové.

Každý den se ocitáme v nové kůži. Její svrchní část se v šupinkách odlupuje a objevuje se stále nová. A kompletně se obmění asi za čtyři týdny. Každý měsíc povyrostou naše vlasy o centimetr, a i když jich každý den asi stovka vypadne, tak stále dorůstají nové a nové. Velice rychle rostou bohužel i chloupky nebo vousy, a to o milimetr denně. Řasy dorostou během deseti měsíců. Nehty se obnoví za necelé čtyři měsíce. Za několik týdnů se dokážou obnovit kosti v těle, dětem se hojí a regenerují ještě mnohem rychleji. Během jednoho roka se nám třikrát zcela obnoví naše krev. Rekordmanem v regenerace jsou ale naše játra. Ty dokážou do původní podoby dorůst, i když zůstane jen jejich třetina a netrvá jim to více než několik měsíců.

Kolem regenerace buněk v lidském těle ovšem panuje řada mýtů. Některé tvrdí, že se kompletně všechny buňky vymění každých deset let. Tak tomu není. Jsou buňky, které nemají regenerační schopnost a zůstávají nám stejné od narození. K takovým bohužel patří i některé buňky srdce nebo mozku. Stejně tak budeme marně čekat na obnovení zubů. I tak stojí za to se ale k tělu chovat hezky a s respektem.

Regenerační proces lze podpořit zdravou a pestrou stravou. Vhodné potraviny by měly být zralé a čerstvé, lehce stravitelné a nezatěžující. Neměli bychom je ničit úpravou při vysokých teplotách nebo chemickými přísadami. Pomoc můžeme hledat i v přírodě a využívat její léčivé síly. Nezbytný pro regeneraci je i psychický a fyzický odpočinek a omezení stresu. Výrazným pomocníkem při regeneraci těla je detoxikace. Schopnost regenerace je vlastní každému organismu.  Lidské tělo je samo sobě nejlepším lékařem, je nutné mu naslouchat a uvědomit si jeho signály.