Nechte zkontrolovat zrak dítěte. 5 minut a 200 korun je investice, která se vyplatí.

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

pulsoptixMáte v rodině oční vadu, poruchu zraku nebo se jen potřebujete ujistit o tom, že vaše dítě dobře vidí? Řešení je nasnadě. Už od šesti měsíců je možné nechat vyšetřit zrak miminka přístrojem Pulsoptix.  Bohužel v České republice trpí nějakou oční poruchou 6 % dětí. Na základě aktuálních statistik má každé 12-té dítě ve věku 4 let nezjištěnou oční vadu. Čím dříve případné potíže odhalíte, tím je lepší šance vadu podchytit, stabilizovat nebo vyléčit. Jestliže zůstane neléčena, může pro dítě znamenat následky na celý život.

Kontrola zraku Pulsoptixem je moderní a spolehlivé vyšetření pro děti i dospělé, kterým lze zavčasu diagnostikovat hned několik očních problémů. Přístroj je schopný odhalit oční dioptrie (krátkozrakost a dalekozrakost), astigmatismus, strabismus (šilhání), ale například i šedý zákal nebo tupozrakost. Nevýhodou Pulsoptixu je, že tento typ vyšetření očí zdravotní pojišťovny nehradí. Zpravidla se cena za něj pohybuje kolem 200 korun a někdy i méně. Dobré je, že na něj není nutné speciální žádanka od lékaře, takže se můžete nechat děti vyšetřit kdykoliv a v jakékoliv ordinaci. Těch jsou dnes už desítky, prakticky v každém větším městě.

A jak vyšetření probíhá? Jednoduše! Provádí ho oční lékař nebo oční terapeut a celé nezabere více než pár minut. To je také důvod, proč na něj zpravidla nejsou dlouhé objednací lhůty. Kontrola zraku je bezkontaktní a není nutné na ní dítě nějak zvlášť připravovat.  Plusoptix pracuje na bázi videokamery, takže celé vyšetření spíše připomíná focení u fotografa.  Maminka nebo tatínek drží dítě v náručí a přístroj ze vzdálenosti jednoho metru během několika vteřin zjistí, co potřebuje. Obě oči jsou měřeny současně. Velkou výhodou je, že tento typ měření je vhodný i pro nespolupracující pacienty, miminka nebo lidi s hendikepem.

Výsledky screeningu se rodiče dozví okamžitě. Kontrola není samozřejmě tak detailní jako komplexní vyšetření očním specialistou. Velmi včasně a jednoduše ale může detekovat oční poruchu a slouží také jako prevence.  Účelem je zachytit v populaci děti, které potřebují lékařskou pomoc. Právě v dnešní době mobilů, počítačů a tabletů jsou oči dětí velmi zranitelné a náchylné k tomu, aby se „kazily“.

Číst 2378 krát