Jídlo

Jídlo (32)

quinoa2Merlík čínský – vzácný poklad Inků, to je Quinoa.  Člověk trochu znejistí už při vyslovení jejího názvu. Cizokrajný název se čte „kinua“ a můžete si být jisti, že jakmile ji ochutnáte, hned tak se jí nevzdáte. Je výborná, zdravá a má všestranné využití.

Merlík je až 2 metry vysokou rostlinou, která může mít nejrůznější barvy od hnědé, přes odstíny oranžové až po růžovou. My ji ale nejčastěji známe jako bílá nebo tmavě hnědá semena, která jsou dnes už běžně k dostání i v supermarketech. Nejde o klasickou obilovinu a neobsahuje lepek. Za to vitamínů a minerálů je v ní celá řada: zastoupeny jsou téměř všechny druhy vitamínů B, kyselina listová, železo, mangan, draslík, zinek, vápník, bílkoviny nebo široké spektrum esenciálních aminokyselin.  Výčet toho, proti jakým zdravotním neduhům se užívá a jak důležitá a zdraví prospěšná je, by byl opravdu dlouhý. Hodí se pro sportovce, dietáře, vegany a vegetariány, ale hlavně pro děti.

smakoun2Šmakoun je plnohodnotná potravina, která byla vyvinuta v České republice. Svými výživovými hodnotami je ideální surovinou podporující zdravý životní styl. Obsahuje vysoké množství kvalitní živočišné bílkoviny, a proto se hodí pro všechny, kteří nekonzumují maso. Šmakoun obsahuje minimální množství tuku, neobsahuje lepek, má velmi málo sacharidů a je nízkoenergetický. Je vhodný jako doplněk při redukční nebo bezlepkové dietě.

chiaPo velkém boomu jsou k dostání téměř na každém rohu. O jejich prospěšných účincích jste už možná slyšeli. Jsou cenné zejména pro velké množství vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Věděli jste, že obsahují 5 krát více vápníků než mléko, sedmkrát více omega 3 mastných kyselin než losos a tři krát více železa než špenát ? Jsou nevídaným zdrojem energie. Někdy se označují jako „poklad aztéckých běžců“ a hrst chia semínek vám prý dodá energii na celý den. Jisté je, že se jedná o super potravinu, která je výborným doplňkem stravy při hubnutí. Zlepšují imunitu, paměť i soustředění.

ricottaItalskou ricottu nejspíš znáte, co už ale možná nevíte je, jak mnohostranné je její využití a že si ji snadno a pouze z několika málo surovin můžete udělat doma sami. Ricotta je italský čerstvý syrovátkový sýr s vynikajícími nutričními vlastnosti. Hodí se k přípravě slaných hlavních jídel a možná ještě lépe k lahodným a lehkým dezertům, které můžete bez obav servírovat už těm nejmenším.

dyneDýně se těší v českých kuchyních stále větší oblibě a na trhu se začínají objevovat i její nové odrůdy. V čem se jednotlivé druhy liší a na co je která vhodná? A proč právě dýně?

Dýně je vlastně tykev, jejími nejbližšími příbuznými jsou cukety a patisony. Vynikají svou barvou a všestranností.

            Pro naše zdraví je dýně malým zázrakem. Tvoří ji převážně voda (z 90%) a vláknina. Hodí se tak nejen k uhašení žízně, ale zároveň napomáhá trávení a očistě organismu. Blahodárný účinek má na ledviny. Obsahuje celou řadu vitamínů, především pak vitamín C, E, B1, B2, B6 a B12. Bohatá je na minerály, jako je měď, železo, hořčík nebo draslík a celou řadu dalších prospěšných látek. Pro lidský organismus je životabudičem startující imunitní systém.

bulgur se zeleninouBulgur je na českém trhu už dlouhá léta, jeho příprava je snadná a rychlá, použití mnohostranné a přesto se v našich kuchyních objevuje jen zřídka. Zkuste ho. Určitě se to změní a oblíbíte si ho.

Bulgur je vlastně předvařená pšenice, která obsahuje řadu prospěšných látek. Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku a minimum tuku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravé výživy. Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí také blahodárně na nervovou soustavu. Hodí se jako příloha, do rizota, na sladké i slané použití. Můžete ho využít do nádivek, jako zavářku do polévky, do salátu i kaší. Připravit ho můžete hned trojím způsobem. Lze ho vařit (10-15 minut), spařit horkou vodou (asi 30 minut) nebo ho nechat cca jednu hodinu bobtnat, což je nejšetrnější způsob přípravy.

batatovy kremBatáty, označované také jako sladké brambory, patří mezi nejvýživnější zeleninu. Přestože jsou méně známé a často opomíjené, lze je lehce sehnat v běžném supermarketu a jejich cena není nikterak závratná.

A proč právě batáty? Je v nich výjimečně vysoké množství zdraví prospěšného betakarotenu. Obsahují draslík podporující příznivě srdeční činnost, lutein chránící před rakovinou a očními chorobami nebo velké množství vlákniny. Bohaté jsou také na vitamín B6 a vitamín C. Aby se jejich síla využila na maximum, je dobré je vařit ve slupce. Pečením nebo grilováním batátů se v nich škroby štěpí na cukry, jsou sladší a lépe se z nich v těle vstřebává betakaroten.

zmrzlinaTento recept je na léto skvělý. I když se vám na první pohled může zdát být kalorický, je bez chemických přídavků, éček, konzervantů a barviv. Přidáním čerstvého ovoce ho můžete nejen udělat zdravějším, ale zároveň ho obměňovat na tisíc způsobů.

Budete potřebovat:

  • Jednu plechovku kondenzovaného mléka
  • Dva hrnečky smetany ke šlehání (cca 400 ml)

želé bonbonyTěchto zdravých bonbónků si můžete uvařit kolik jen chcete, protože jsou plné vitamínů, minerálů a esenciálních živin. Ideální způsob, jak „zneužít“ dětské lásky k bonbónům, aby získaly celou řadu vitamínů. Tyto ovocné gumové bonbóny jsou novým řešením, jak vyrobit přenosnou dávku správné výživy v malé, gumové kostičce. Nejen, že jsou plné vitamínů, minerálů a esenciálních živin, ale navíc mají sílu želatiny, která je zdrojem kolagenu a podporují tak trávení a pečují o pleť. Díky tomuto receptu budou nejen děti mlsat zdravě!

masové kouleÚplná klasika, kterou milují snad všechny děti a nejen ty J

Budete potřebovat:

  • 500g mletého hovězího masa
  • 1 jarní cibulka
  • 1 malá cibule
  • 250 g pasírovaných rajčat
  • cca 2 lžíce cukru
  • sůl, pepř, česnek, bazalka dle chuti (možno čerstvá sekaná, sušená, pasta nebo pesto)