Výchova/Psychologie

Výchova/Psychologie (47)

kastany3Přiblížilo se období sběru kaštanů. Přikládáme tipy, co vše lze z nich vytvořit. Zdroj: pinterest

 

zpatky ve skoleVrátit se po dovolené znovu do zaměstnání je náročné pro dospělého, návrat dítěte do školní lavice po dvouměsíční odmlce bývá ještě obtížnější. Toto období může být pro dítě stresové a je dobré se na něj připravit.

Aby se začátek školního roku obešel bez větších obtíží, povídejte si s dětmi o tom, co je ve škole čeká. Zbavíte je tak nejistoty. Bavte se o tom, na co se ve škole mohou těšit, co dobrého mohou očekávat. Někdy děti trápí strach z toho, jak je spolužáci přijmou, a to i přesto, že se už dlouho znají. Jiné děti se mohou obávat toho, zda zvládnou nové učivo. Nové a neznámé dokáže lehce vyvést člověka z míry a dítě je na změny ještě citlivější.

dite v auteUž jste to asi slyšeli mnohokrát, přesto se každé léto dozvídáme o nových a smutných případech. Nikdy nenechávejte dítě v autě samotné! Neplatí to jen pro kojence a batolata. Nechat dítě samotné v autě je nebezpečné i pro mnohem starší děti. Že by se vám to nemohlo stát? Někdy stačí bohužel jen pár minut lehkovážnosti a neštěstí je na světě.

bourka3Paradoxně jsou někdy o bezpečném chování při bouřce mnohem lépe informováni děti než dospělí. Pravidla jsou jednoduchá, a přesto nám někdy zůstává rozum stát nad tím, co někteří považují za bezpečné. Znáte vy základní pravidla, jak se při bouřce chovat?

V létě, kdy je bouřek nejvíce, často podnikáme výlety, které nás mohou zastihnout na nejrůznějších místech, kde mnohdy nebývá možnost ochrany. Co dělat, když nás bouřka překvapí? Pokud jsme ve městě, je nejjednodušší se schovat v budově. V přírodě je to ale složitější. Bezpečné je schovat se v hustém lese nebo háji, nižší porost je pro úkryt bezpečnější. Rozhodně se neschovávejte na okraji lesa nebo pod vysokými a osamělými stromy. Bezpečné nejsou ani převisy skal, které se pro úkryt mohou na první pohled zdát být dobrým místem. Rizikové jsou i malá stavení bez hromosvodu nebo staré stavby se špatnou statikou.

uplatkyKolikrát jste si slíbili, že to neuděláte a kolikrát jste to porušili? Kolikrát jste slíbili svému dítěti, že když něco udělá dostane čokoládu nebo když si pospíší, tak na něj doma čeká sušenka? Když tuto situaci vidíme u druhých, všímáme si jí, jednáme-li tak sami, jsme vnímaví mnohem méně.

Při výchově dítěte zažijete těžké momenty i chvilky beznaděje. Pamatujte si, že uplácet dítě se vám ale nevyplatí. Pokud dítěti nabídnete „odměnu“ za něco samozřejmého a běžného jako je například oblékaní, snězení jídla, uklizení hraček nebo čištění zubů, berete mu tak vnitřní motivaci. To, co by mělo dělat kvůli sobě, bude dělat kvůli vám. Dalším důvodem je, že dítě se pak nesoustředí na činnost samotnou, ale spíše na to, co za ní dostane. Dítě by nemělo by být motivováváno odměnou, ale činností. Právě tak si k ní vytváří vztah a vkládá do ní sebe.

bodnuti hmyzemBodnutí hmyzem je nebezpečné pro malé i velké. Co dělat, když už vy nebo dítě žihadlo dostanete? Jed sršně, včely i vosy se liší, a proto platí, že kdo je alergický na bodnutí jednoho druhu, nemusí být nutně alergický na všechen hmyz. Obvykle reakce nebezpečné nejsou, místo vpichu zarudne, pálí, bolí nebo svědí, ale po pár hodinách reakce zmizí. Co dělat, když je průběh prudší a jak se chránit?

trebonMarcipánový ráj se návštěvníkům Třeboně otevřel 25.května a už po pár dnech se expozice „Třeboň v marcipánu“ stává senzací. Vážně i nevážně ukazuje obrázky trebon2z dějin města, jeho významné osobnosti a události, a to vše z dokonalé stavební hmoty – z marcipánu. Pokud toto místo navštívíte, dozvíte se o mnoho zajímavostí o marcipánu, jeho výrobě i dalších sladkostech. A nejen to. Kromě expozice mohou malí i velcí turisté navštívit čokolaterii a dát dortík, zákusek, kávu nebo zakoupit ručně vyráběný čokoládový nebo marcipánový suvenýr. Pro tvořivé je připravena i dílna, kde si všechny věkové kategorie mohou vymodelovat svou vlastní vzpomínku na toto úžasné místo.

Otevřeno je každý den, a to vždy od 9 do 20 hodin. Od října do dubna pak do 17 hodin. Vstupné pro dospělého je 80 Kč a pro dítě do 120cm zdarma.

opalovaniTolik se těšíme, až pořádně zasvítí a užíváme si jeho paprsky, že mnohdy zapomínáme, že se před ním máme chránit. Řeč je o slunci. Přitom ochrana před jeho zářením není žádná věda. Čím je jednodušší, tím častěji bohužel opomíjíme pravidla bezpečného a zdravého pobytu na slunci. Je jedno jestli jste na dovolené u moře, s dětmi na hřišti nebo chodíte po nákupech ve městě, chránit bychom se měli za všech okolností a pro děti to platí dvojnásob. Jak účinně děti před sluncem chránit?

zus openNa konci měsíce, přesněji 30.května, proběhne zcela unikátní projekt „ZUŠ OPEN“. Základní umělecké školy napříč celou republikou představí svůj program široké veřejnosti s cílem poukázat na celosvětově unikátní síť těchto kulturně vzdělávacích institucí a jejich nezastupitelnou úlohu ve společnosti. Projekt je celostátním happeningem organizovaný Nadačním fondem Magdaleny Kožené. V malých i velkých městech bude k vidění tanec, hudba, zpěv nebo výstavy.  Malí i mladí umělci a umělkyně přestaví svou tvorbu mimo obvyklé prostory školy.

pulsoptixMáte v rodině oční vadu, poruchu zraku nebo se jen potřebujete ujistit o tom, že vaše dítě dobře vidí? Řešení je nasnadě. Už od šesti měsíců je možné nechat vyšetřit zrak miminka přístrojem Pulsoptix.  Bohužel v České republice trpí nějakou oční poruchou 6 % dětí. Na základě aktuálních statistik má každé 12-té dítě ve věku 4 let nezjištěnou oční vadu. Čím dříve případné potíže odhalíte, tím je lepší šance vadu podchytit, stabilizovat nebo vyléčit. Jestliže zůstane neléčena, může pro dítě znamenat následky na celý život.