Jídlo

Jídlo (32)

acokcaAčokča aneb nová zelenina, která chutná jako papriková okurka.

Ačokča, neboli mexická okurka, patří do skupiny tykvovitých rostlin. Pěstuje se jako jednoletá, popínavá bylina, jejíž stonek dorůstá až 5 metrů. Květy připomínají barvou i tvarem cuketu a plody vypadají jako lusk. Vnitřek je po dozrání dutý se sladkokyselou chutí.

Plody se rozšířily v Jižní a Severní Americe od Bolívie až po Mexiko. Z toho je jasné, že rostlině bude vyhovovat dostatek tepla a vlhko. U nás se předpěstovává ve skleníkunebo na okenním parapetu a sazenice se přesouvají do skleníků. Pokud nehrozí přízemní mrazíky, může jít rostlinka ven. Vysazujte ji na jižní stranu k plotům (snese přímé slunce) s dostatečnou oporu, po které se může pnout. Bez vody a dobré výživy nebude dobře plodit, jinak se na chutnou zeleninu můžete těšit koncem srpna a v září

Pro rodinu běžně vystačí 4 rostliny, denně sklidíte až 12 plodů. V případě, že jsou smetanová semena hodně tmavá, rostlinu už nekonzumujte. Takto uzrálé plody mohou posloužit k předpěstování sazenic na příští rok.

cerna zmrzlinaNejen na sociálních sítí vyvolala černá zmrzlina opravdový poprask. Fotku s ní si odpustí jen málokdo. Zmrzlina vznikla vloni v Los Angeles a kam dorazí, tam budí rozruch. Neznámá a vizuálně přitažlivá příchuť dorazila i do Česka.

A co se skrývá za jejím tajemstvím? Černá barva, popř. různé odstíny šedé, jsou dány příměsí aktivního černého uhlí. Ano, toho uhlí, které znáte ze svých lékárniček. Její přidanou hodnotou tedy může být i léčebný efekt. Hlavní složka, kokosový popel ze spálených kokosových skořápek, má výrazné detoxikační účinky. Jak chutná? Asi jako sladké uhlí ? Kromě chladivého zmrzlinového osvěžení má ještě jednu „přednost“ a sice to, že vám zanechá černý jazyk a ústa.

melounŘíka se, že do ženy a do melounu nevidíš. Vodní meloun je jednou z nejoblíbenějších letních pochoutek. Pomáhá hydratovat organismus a zahnat chuť na sladké.  Kromě 81 % vody, obsahuje fruktózu a je bohatý i na vitamín C. Jak vybrat ten nejsladší meloun a kdy si raději nechat zajít chuť?

  • Na velikosti záleží. Melouny mohou dosahovat až 15 kg, ty nejchutnější váží kolem 4 až 5 kil.
  • Zralý a dobrý meloun by měl být velký, ale ne těžký. Ve zralém je více vzduchu, v nezralém vody.
  • Zralý meloun je pevný a lesklý, ne matný.
  • Vybírejte meloun rovnoměrně barevný a výraznými kontrasty. Plocha, o kterou se opíral, by měla být žlutá nikoliv bílá.
  • Kupujte meloun bez trhlin, škrábanců a promáčknutí.
  • Chutný a sladký meloun má dunivý zvuk a po jeho lehkém stlačení slyšíte, jak uvnitř praská.
  • Melouny existují v samčí a samičí variantě. Samičí melouny jsou sladší a mají méně semen. Poznáte je podle kruhů na spodní straně melounu. Čím je kruh na protější straně od stopky větší, tím je meloun sladší.
  • Bez peckaté varianty jsou ručně sklízeny v nejvyšším stupni zralosti. Bývají o něco dražší, ale je větší šance, že koupíte sladký a šťavnatý kus.

Rebarbora je v naší kuchyni zastoupena jen okrajově, i přestože je v českých zahrádkách oblíbenou a vděčnou rostlinou. Jedni ji milují a jiní se na ni nemůžou ani podívat. Už jste slyšeli, že může být nebezpečná a jedovatá? Proč by se těhotné, kojící ženy a děti do deseti let měli rebarboře raději vyhnout?

Rebarbora neboli reveň je chutná a na vitamíny a minerály bohatá rostlina. Dnes se těší velké popularitě a najdete ji na jídelníčku i v luxusních restaurací. Pro svůj vysoký obsah minerálů a vitamínů se řadí léčivé rostliny. Kromě vápníku, hořčíku, manganu, fosforu, sodíku, jódu a železa obsahuje i vitamín A a vitamíny skupiny B. Působí blahodárně na naši obranyschopnost, nervovou soustavu a pomáhá třeba i snižovat cholesterol. Jsou ale situace, kdy může i zabít. Ke smrtelné otravě rebarborou je jí potřeba sníst asi pět kilo, pro citlivé osoby a pro děti je ovšem tato dávka mnohem menší. 

jahodovy kolacKonec umělých jahod ze supermarketů je konečně tady! Sluníčko, pohoda a jahůdky ze zahrádky a když ne ze zahrádky, tak alespoň ty české, pravé jahodově jahodové. Když už jste je měli čerstvé, udělali jste si zmrzlinu, jahody s cukrem nebo se šlehačkou, je čas na letní tvarohový dezert s bílou čokoládou a jahodovým přelivem. Hodí se už pro děti od dvou let a recept je opravdu jednoduchý.

 avokadoMlsejte zdravě a bez výčitek! Tento vynikající a jednoduchý dezert vás přesvědčí, že to lze. Avocado mousse neboli avokádovou pěnu si oblíbíte nejen vy ale celá rodina. Je bezlepková, raw, veganská a zároveň není chuťovým kompromisem. Chutná božsky a má ještě jednu nedocenitelnou výhodu – je hotová za pár minut.

Základní surovinou čokoládové pěny je avokádo. To je „superpotravinou“ a bez přehánění patří k jednomu z nejzdravějších plodů naší planety. Je v něm obrovská dávka vitamínů a minerálů, zdravých tuků, antioxidanty nebo vláknina. Pro své nutriční hodnoty a dobrou stravitelnost je to právě avokádo, co jako první ochutnají jihoamerické děti.

cukr1Asi málokdo pečlivě studuje, kolik je v zakoupené sladkosti cukru. Podíváte-li se blíže, budete překvapeni kolik se ho v cukrovinách skrývá. Zajímavým způsobem na tento fakt upozornila Slovenka Lenka Sameková. Na fotografiích ukazuje žebříček oblíbených sladkostí a s nimi podíl cukru, který obsahují. Věděli jste, že v čokoládové tyčince Margot je cukru více než 50 procent? Obsahuje celkem 13 kostek a to je dvojnásobek doporučené denní dávky.cukr7

pampeliska medJe snadný, rychlý, chutný a krásně voní. Hned na úvod je třeba říci, že se  o med nejedná. „Pampeliškový med“ je ve skutečnosti sirup. Pampeliška neboli smetanka lékařská je léčivka požívaná při léčbě nachlazení, kašle, na onemocnění dýchacích cest, jater nebo žlučníku. Kvůli varu „med“ většinu prospěšných látek bohužel ztratí, ale přesto je ke slazení vhodnější a zdravější než běžný cukr. Obzvláště když místo obyčejného použijete například nerafinovaný nebo třtinový cukr.

Recept je jednoduchý a měly ho v oblibě už naše babičky. Základ má v pampeliškových květech, cukru, vodě a vhodné je přidat i citrón. Z procházky si přineste asi 300 rozkvetlých pampeliškových květů. Ty důkladně properte ve studené vodě a nechte je okapat. Přidejte k nim šťávu ze dvou citronů a 0,8 litru vody. Vše krátce, maximálně 5 minut, povařte. Nechte vychladnout a dejte na jeden den do tmavé místnosti. Druhý den vše sceďte a přidejte asi jedno a půl kila cukru a povařte, dokud se cukr nerozpustí a tekutina neztmavne do karamelové barvy. Správná konzistence medu by měla stékat tenkým nepřerušovaným pramínkem zvolna ze lžičky. Med je hotový. Zbývá ho nalít do čistých šroubovacích skleniček, ty otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout. Pampeliškový med je dobré skladovat na chladnějším a temném místě. Díky použití cukru jako konzervantu a varu nemusíte mít strach, že byste zkazil nebo zplesnivěl.

picklesChybí vám v zimě energie nebo býváte často nemocní, pak jsou pickles tou pravou volbou. Nakládaná a kvašená zelenina neboli pickles je super potravinou, která je plná vitamínů a ani svou skvělou a křupavou chutí vás nezklame. Kvašení je ideální způsob uchovávání zeleniny pro zimní období. Bakterie mléčného kvašení jsou výborným konzervantem a zelenina si díky nim zachová řadu vitaminů a minerálů.

laska k teluJe jedno, jestli slavíte či neslavíte svátek svatého Valentýna, rádi bychom se měli mít po celý rok a měli bychom si lásku projevovat. Věděli jste, že právě láska je nepostradatelným pomocníkem hubnutí? Je to tak! Je to bezplatné, příjemné, a navíc bez vedlejších účinků. Bez lásky k sobě boj s kilogramy nevyhrajete a láska k druhému člověku je skvělým způsobem, jak spálit pár kalorií navíc.