Chia semínka asi už znáte, ale víte proč je jíst a co s nimi?

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

chiaPo velkém boomu jsou k dostání téměř na každém rohu. O jejich prospěšných účincích jste už možná slyšeli. Jsou cenné zejména pro velké množství vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Věděli jste, že obsahují 5 krát více vápníků než mléko, sedmkrát více omega 3 mastných kyselin než losos a tři krát více železa než špenát ? Jsou nevídaným zdrojem energie. Někdy se označují jako „poklad aztéckých běžců“ a hrst chia semínek vám prý dodá energii na celý den. Jisté je, že se jedná o super potravinu, která je výborným doplňkem stravy při hubnutí. Zlepšují imunitu, paměť i soustředění.

 

Jsou ale chia semínka vhodná i pro děti? Ano jsou, v rozumném množství. Protože smícháním s vodou vytvářejí nezaměnitelnou „želé“ strukturu, děti si je většinou oblíbí. Jídlo z nich není fádní, je zábavné a navíc zdravé. To, že jsou považovány za zdravou stravu, paradoxně může mnohé odradit, protože si mohou myslet, že když něco tak zdravé, tak to zcela určitě nebude dobré. Chia semínka se ale vyplatí vyzkoušet. Nemusí se jednat jen o raw, veganské, vegetariánské nebo exotické recepty, které se mnohdy jeví složitě a nedostupně. Uvidíte, že si je zamilujete a budete je používat při „běžném vaření“.

Práce s nimi je opravdu jednoduchá. Nevaří se. Upravují se za studena, pouze s přidáním vody nebo rovnou do jídla. Zahustí koktejly, hodí se do pudinků nebo sladkých ovocných dezertů. Posypte si s nimi salát, přidejte je do kaše, zahustěte s nimi polévku. Nebojte se experimentovat. Můžete je přidat do nápojů, téměř cokoliv s nimi posypat nebo je do hodně pokrmů přidat. Nemají žádnou chuť, a tak se nemusíte bát.  

 A tip na závěr? Pokud jste těhotná nebo kojíte, pak by na vašem jídelníčků chia semínka rozhodně neměla chybět. Dodají vám energii a doplníte díky nim v tomto období tolik potřebný vápník. Jediné na co byste si měli dát pozor je to, že mohou výrazně snižovat krevní tlak. 

Číst 2375 krát Naposledy změněno pátek, 30 září 2016 07:50