Máte problém s pigmentovými skvrnami? Co dělat, když chloasma - „těhotenská maska“ nezmizí?

By
Číst 3128 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

pigmentove skvrnyChloasma, které bývá často také označováno jako „těhotenská maska“, trápí maminky nejen v těhotenství. Objevuje se obvykle ve druhém nebo třetím trimestru v podobě tmavých skvrnek v obličeji. Vyskytuje se až u 90-ti procent těhotných a ve stejném procentu častěji u žen než u mužů. Hyper-pigmentace postihuje obvykle oblast čela, pokožku kolem úst a kolem očí, ale může se objevit i na jiných částech těla. Dalšími příčinami pigmentových skvrn jsou slunění, hormonální změny spojené například s antikoncepcí, zánět v těle nebo dědičná zátěž.

 

Přesným důvodem pigmentových skvrn je nerovnoměrné rozložení melaninu v podkožních buňkách. Jedná se o hnědý pigment, který je zodpovědný za zbarvení kůže, očí i vlasů. Náchylnější k chloasmatu jsou ženy s tmavší barvou kůže, i když to není pravidlo stejně tak jako fakt, že po skončení těhotenství zmizí. Je pravdou, že po porodu a vlivem snížení estrogenu skvrny blednou a mohou mizet. Někdy ale bohužel přetrvávají. Ke zhoršení dochází zejména v letních měsících, kdy mohou mít výrazně tmavší barvu.

Co dělat? Pokud chloasma přetrvává, je možné jeho projevy mírnit prostřednictvím speciálních krémů. Základem je ale dobrá a kvalitní ochrana proti slunci, které pigmenty zhoršuje. Krém s vysokým ochranným faktorem by měl být součástí každodenní péče v letních i v zimních měsících. Dobré je chránit se proti slunci pokrývkou hlavy s kšiltem nebo kloboukem. Dalšími dvěma možnostmi, jak se zbavit chloasmatu, je laserová terapie nebo chemický peeling. Tyto metody mohou být drahé a invazivní a u citlivější a náchylnější kůže mohou vyvolat protizánětlivé další hyper-pigmentace a mít vedlejší nežádoucí účinky. Pokud jste zastánci přírodní cesty, pak se radí použití pleťové masky s kurkumou a pití zeleného čaje. Doporučuje se naopak vyhnout se preparátům obsahujícím třezalku tečkovanou. Odstranit pigmentové skvrny je obtížné a někdy se to bohužel nepodaří, pak trvají celý život.

Naposledy změněno neděle, 12 únor 2017 12:11