I zuby mají svou dietu – bílou

By
Číst 3491 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

bila dietaNenechte se zmást. Po bílé dietě se nehubne.  Je tu, aby uchránila vaše vybělené zuby před nežádoucími odstíny. Pokud si bělíte zuby, ať už doma nebo v profesionálních dentálních nebo kosmetických zařízení, buďte obezřetné. Bílá dieta vám pomůže chránit vaše zuby, vyhnout zabarvení skloviny a prodloužit efekt bělení.

 V čem bezbarvá dieta spočívá? Jak dlouho po bělení je třeba ji dodržovat? Někdy se jí také říká „bezbarvá“ a spočívá v tom, že se vyhnete všemu, co by mohlo na zubech zanechat pigmenty. Nejde jen o jídlo a nápoje, ale i některá další opatření. Škodí především kouření a ženy by si měly dát pozor i na rtěnku. Vybělené zuby jsou velice náchylné a riziko není radno podceňovat.

Řiďte se pravidlem, že se vyvarujete toho, co mohlo zanechat skvrny na bílém prádle. Zapovězena je káva, černý čaj (ale i sytě barevný ovocný čaj), červené víno, obarvený alkohol, ovocné džusy, ale také tmavé nápoje jako je kola. Je třeba vynechat i některou zeleninu, např. mrkev, kukuřici, brokolici, kapustu, houby, rajčata nebo červenou papriku. Ovoce není dobré jíst hlavně kvůli jeho kyselosti, protože vybělené zuby jsou citlivé a zranitelné. Své by mohlo udělat i některá koření jako je kurkuma a kari a bohužel také cukrovinky a čokoláda.

A co tedy můžete jíst? Bez obav si můžete dát čistou perlivou a neperlivou vodu, limonády bez barviv nebo mléko. Mléčné výrobky vašem zubům také neublíží, takže máte na výběr poměrně širokou paletu potravin. K přílohám jako jsou brambory, těstoviny nebo rýže si můžete dát třeba rybu, krůtí nebo kuřecí maso. Po každém jídle se doporučuje vypláchnout ústa vodou.

Zní to jako ze strašného snu, ale nebojte. Bílá dieta je ochranné opatření a netrvá věčně. Držet byste ji měli alespoň 48 hodin od zákroku a byl-li invazivní, doporučuje se i déle. Pokud to zvládnete, ideální je v ní pokračovat další dva dny, aby se sklovina stabilizovala. Platí, že čím déle ji po bělení zubů budete dodržovat, tím bude lepší výsledek bělení i jeho trvanlivost.


Naposledy změněno pátek, 17 únor 2017 07:55