Jak se opálit, nespálit a zachovat si zdravou pokožku? Víte co je to SPF?

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

olej1Léto je v plném proudu, ale to neznamená, že se svým opalovacím krémem máte vyhráno na celou letní sezonu. Pokud už jste otrávení z hledání toho pravého, který je účinný, neškodí zdraví a nezlikviduje vaši peněženku, zkuste sáhnout po něčem jednoduchém a přírodním. Přírodní oleje na rozdíl od drahých opalovacích krémů neobsahují žádné přidané chemické látky, jsou k vaší pokožce šetrné a mohou je bez obav používat i ti nejmenší. Ochranné faktory přírodních olejů pro vás možná budou příjemným překvapením. Vhodnou kombinací s esenciálními oleji lze vyrobit čistě přírodní opalovací olej, který pokožku nejen ochrání před UV zářením, ale může ji i vyživovat. 

SPF je ochranný faktor a neznamená to, že čím je vyšší, tím je opalovací olej nebo krém kvalitnější nebo účinnější. Málokdo ví, že se jedná o dobu, po níž se člověk může bezpečně pohybovat na slunci. Namažete-li se tedy „padesátkou“, nemyslete si, že máte na celý den vyhráno. Je-li bezprostředně po zimě, jste-li náchylnější fototyp nebo cestujete-li do exotičtější destinace, pak sáhněte po vyšším faktoru. V běžných podmínkách vám stačí faktor nižší a mazat se pravidelně.

A tady už je slíbený přehled přírodních olejů a jejich SPF.  Jsou bohaté na vitamíny a umí si poradit s pupínky, akné a mají příznivý vliv také na redukci vrásek.

Olej z malinových jadérek – SPF 28 až 50

Mrkvový olej – SPF 38 až 40

Olej z pšeničných klíčků – SPF 20

Olivový olej – SPF 2 až 8

Bambucké máslo – SPF 3 až 6

Mandlový olej –  SPF 5

Kokosový olej - SPF – 2 až 8

Avokádový olej - SPF 4 až 15

Sójový olej – SPF 10 

Číst 2299 krát Naposledy změněno středa, 13 červenec 2016 21:10