Stříhat nebo nestříhat?

Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)

kaderniceO tom, kdy a zda stříhat malým dětem vlasy se vedou spory. Určitě jste už slyšeli, že do roka by se dětem, resp. vlasatým miminkům vlásky stříhat neměly, jinak že jim zkrátíte život. V mnoha dalších evropských, asijských i jihoamerických kulturách je první zástřih důležitým obřadem, který se koná nejčastěji už při pojmenování potomka. Je pravda, že se včasným zastřižením vlasů podpoří růst vlasů a vlásky se zhustí? Co si o tom myslíte vy a co tvrdí odborníci?

Pravidlo číslo jedna zní: „Hustota, stejně jako kvalita a síla vlasů jsou individuální záležitosti a je dána geneticky. Neovlivníte je ani stříháním.“ Z tohoto důvodu lze počet vlasových kořínků zvýšit pouze chirurgicky. Pravdou je, že jestliže vlasy zastřihnete na určitou rovnou nebo přibližně stejnou délku, budou vlasy vypadat hustší. Bohatšího vzhledu je také možné docílit správnou péčí a jejich dobrou výživou. Stříhání však neovlivňuje ani kvalitu vlasů, ani hustotu, může vzbudit jen opticky lepší dojem a pěstovaný vzhled. Dětské vlasy jsou citlivé na chemické prostředky, proto používejte kvalitní šampon a řeďte ho 1:1 s vodou. Mokré vlásky není vhodné česat, protože se tak poškozují a lámou.

Co se ale při stříhání vlasů u malých dětí může stát je, že přijdou děti o kudrlinky a kučeravé vlásky. Dobrá profesionální kadeřnice by vás na tento fakt měla upozornit. I přestože to nemusí být pravidlo, rodiče mohou být ze ztráty „andílkovského vzhledu“ v rozpacích. Kudrnaté, vlnité vlasy mívají děti jako první, další odrůstají již rovnější, případně tmavší. Pokud je ostříháte, pak ty nové budou nejspíše rovnější. Kadeře jsou tedy spíše dětskými vlásky a stejně proměnlivá je i barva. Vlivem hormonů se vlasy z dětských na dospělé mění ještě mezi 9 až 12 rokem a někdy to může být změna dosti radikální. Z blonďáčka s rovnými vlasy se v průběhu půl roku může stát tmavovlasý, kučeravý chlapec. Nejvíc vlasů mají světlovlasí lidé. Nejméně vlasů mají zrzaví lidé.

Číst 3867 krát Naposledy změněno neděle, 24 červenec 2016 15:25