Prázdninový réžim

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

teddy bear 440498 960 720Má mít dítě o prázdninách nějaký režim? Režim je důležitý tím víc, čím je dítě mladší. Malé dítě i o prázdninách cítí únavu. A jak mnohé maminky potvrdí, unavené děti bývají nejen různě rozladěné až protivné, ale mají i častější drobné úrazy. Při snížené pozornosti tak častěji do něčeho narazí či zakopnou. Pravidelný režim je tedy hodně důležitý pro správný fyzický i psychický vývoj dítěte a respektuje jeho takzvané biologické hodiny. Režim ale nemusí být tak striktní jako ve školní dny, kdy děti vstávají do školy brzy a navíc se po nich téměř celé dny chtějí výrazné výkony, a to nejen školní.

Později spát a později vstávat určitě dovolit můžeme už jen proto, že to zpravidla znamená, že dítě spí celkově více. Spánek je všeobecně pro dítě velmi vhodný. Samozřejmě stanovíme rozumné hranice, které se ale mohou v jednotlivých rodinách dle jejich zvyklostí lišit. Většinou není příliš vhodné, aby děti chodily spát velmi pozdě, například kolem půlnoci. Tím by si právě „rozhodily“ svůj denní biorytmus.

Obecně je velký rozdíl mezi menšími děti a teenagery celkově. Nejen v prázdninovém režimu, ale právě i v potřebě spánku a odpočinku, v potřebě opakování a množství učiva, v nárocích na trávení volného času atd. Je samozřejmé, že když dovolíme staršímu potomkovi jít spát pozdě večer, tak k prvňáčkovi zvolíme jiný čas. Stejně tak je rozdíl, kolik času dokážou strávit o prázdninách teenageři bez rodičů a jak dlouhý, respektive spíše krátký může být například samostatný pobyt pro malé dítě u babičky či na letním táboře.

Číst 2375 krát Naposledy změněno čtvrtek, 28 červenec 2016 18:31