Rozhlédni se, reaguj a rozmýšlej!

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

resuscitace1Tři jednoduchá pravidla mohou být onou pomyslnou hranicí mezi životem a smrtí. Umět jednat ve stresové situaci, kdy jde o záchranu života, vyžaduje nejen umět zásady první pomoci, ale třeba myslet i na svůj život.

ROZHLÉDNI SE !

Než přistoupíte k samotné první pomoci, zhodnoťte situaci. Co se na místě stalo? Nehrozí nějaké nebezpečí i Vám? Není žádnou vzácností, že často spolu se zachráněným potřebuje první pomoc i samotný zachránce. Největší nebezpečí hrozí u dopravních nehod, rizikové jsou ale i úrazy elektrickým proudem, otravy plynem nebo záchrana tonoucího.

Přemýšlejte, jaký byl mechanismus úrazu? Přemýšlejte, jestli nehrozí riziko poranění páteře nebo například vnitřního krvácení.

resuscitace2REAGUJ!

Tato fáze může trvat i několik minut. Je třeba zkontrolovat dýchání, jestli oběť nekrvácí a zda je při vědomí.

Je dítě při vědomí?

Dítě při vědomí reaguje na podněty, mluví, pláče, křičí, pohybuje se. Dítě v bezvědomí nereaguje na podněty, jako jsou oslovení nebo bolestivé podněty (např. štípnutí). Nedá se probudit, je bezvládné.  Nereaguje-li, přivolejte pomoc.

Dýchá? 

U dítěte, které dýchá, vidíme zdvihat hrudník, slyšíme a cítíme dechový proud na tváři, obličej má růžovou barvu. Novorozenec má 20–40 dechů za minutu, kojenec 20–30 dechů za minutu, starší dítě kolem 16 dechů za minutu. Dítě, které nedýchá normálně, má modrošedou barvu kůže, sníženou úroveň vědomí, až bezvědomí. Pokud dítě kašle, sípe, chrčí, dáví, zatahuje jamku pod ohryzkem, znamená to obvykle přítomnost cizího tělesa v dýchacích cestách. U dítěte v bezvědomí mírným záklonem hlavy a zvednutím brady směrem nahoru zprůchodňujeme dýchací cesty a kontrolujeme dýchání. Přítomnost a kvalitu dýchání je nutno ověřovat po dobu 10 sekund, tj. na dva své nádechy a výdechy. Při pochybnostech o dechu vždy raději do dítěte vdechněte!

Jak se správně provádí resuscitace?

UMĚLÉ DÝCHÁNÍ

U dítěte do jednoho roku ústy obemkněte nos i ústa dítěte. Pomalu vdechujte objem zhruba takový jako je obsah nafouknutých tváří a kontrolujte zdvíhání hrudníku.

U dítěte nad jeden rok dvěma prsty ucpěte nos a svými ústy obemkněte ústa dítěte.

Pomalu vdechujte objem přiměřený velikosti a váze dítěte a kontrolujte zdvíhání hrudníku.

Nejde-li vzduch dovnitř (například z důvodu překážky v dýchacích cestách), ještě jednou zakloňte hlavu a předsuňte čelist dítěte a opět se pokuste o další vdech, zkuste vdechnout prudčeji (celkem maximálně 5 vdechů), pak začněte s masáží srdce.

MASÁŽ SRDCE

Dítě do jednoho roku masírujte uprostřed hrudníku na hrudní kosti ukazovákem a prostředníkem pravé ruky. Také můžete svýma rukama obemknout hrudníček dítěte a masírovat 2 palci položenými na hrudní kosti proti prstům na zádech dítěte. 

Dítě nad 1 rok – masírujte uprostřed hrudníku malíkovou hranou dlaně jedné ruky. U většího dítěte můžete masírovat oběma rukama. Stlačujte, co nejrychleji to jde (nejlépe 100–120/min ).

Poměr je vždy 2 vdechy – 30 stlačení.

Po 1 minutě resuscitace volejte zdravotnickou záchrannou službu na číslo 155.

resuscitace3ROZMÝŠLEJ!

Přemýšlejte, jak se k vám dostane pomoc. Kdo je nablízku? Jak se k vám dostanou záchranáři? Otevřete vrata, branku, dveře, sežeňte si někoho na pomoc (souseda, kolemjdoucího). Pokud je dítě při vědomí, snažte se zjistit co nejvíce informací o tom, jak se událost stala. Je dobré vědět, zda má na něco alergii, užívá nějaké léky, apod. Po celou dobu je nezbytné sledovat zraněného, sledovat stav poranění, vědomí a kontrolovat dýchání.

Číst 2612 krát Naposledy změněno pátek, 29 duben 2016 07:14
Více z této kategorie: První pomoc při dušení »