První pomoc při dušení

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

dušení2Dusit se může začít dítě kdekoliv a čímkoliv. Nejčastější příčinou dušení u dětí je vdechnuté jídlo (bonbony, oříšky, slupky, atd.). Malé děti nikdy nenecháváme při jídle bez dozoru. Časem jsme ale čím dál tím méně ostražití. Děti mohou velice snadno vdechnout i malé části hraček (např. korálky).  Mezi další příčiny dušení patří zapadlý jazyk, těžké záněty dýchacích cest (laryngitida, epiglottida) nebo otoky a křeče hlasivek.  Hlasivky otékají často při alergiích, křeče vznikají například při zvracení).

 

Příznaky dušení jsou potíže s dýcháním, prohloubení a zrychlení dechu. Dýchání může znít jako chrápání nebo bublání. Dušení bývá provázeno sípáním nebo kašlem. Postižený může mít pěnu u úst, může mu promodrávat obličej, rty nebo nehty. Dítě může být zmatené, může ztrácet vědomí a následně může dojít i k zástavě dechu.

Co dělat když se dítě dusí vdechnutým cizím tělesem? První pomocí může být účinný a silný kašel, během kterého dítě předmět vykašle. Kašel můžeme podpořit tak, že dítě obrátíme o své předloktí nebo ho přehneme přes koleno obličejem dolů tak, aby mělo hlavu níž než nohy. Podepřeme mu hlavu a otevřeme ústa. Rukou udeříme dítě 5 krát mezi lopatky a postup opakujeme. Pokud tento postup nepomáhá a stav se horší a postižený upadá do bezvědomí (nebo už v něm je), voláme rychlou záchrannou službu a zahajujeme resuscitaci. Položíme dítě na záda, nejlépe na tvrdou podložku, a 5 umělými vdechy se pokusíme posunout cizí těleso do pravé plíce. Tento postup sice znamená pozdější chirurgický zákrok, ale s ohledem na závažnost situace je důležitější záchrana života.

Když se dítě dusí, ale nevdechlo cizí předmět, snažíme se zajistit přísun čerstvého vzduchu.

Laryngitida (zánět hrtan) se vyskytuje nejčastěji u školkových dětí v zimě. Přichází zejména v noci a projevuje se štěkavým suchým kašlem. V některých případech se děti začínají dusit. První pomocí je nechat dítě volně dýchat chladný vzduch (obléci ho a dýchat mrazivý vzduch z mrazáku) a volat 155.

Epiglottida (zánět hrtanové záklopky) je poměrně vzácné onemocnění. Příznaky onemocnění jsou podobné jako u těžké angíny. Dítě nemůže polknout, sípe, chrčí a má výrazné dechové obtíže. Důležité je nechat dítě v sedě a nepokládat ho. Volat 155 a nechat ho dýchat chladný vzduch.

U závažných celkových alergiích, které mohou nastat po píchnutí včelou, vosou nebo například po alergické reakci na ořechy je důležité rychle jednat. Postižený se snadno může dostat do anafylaktického šoku. Je důležité přerušit kontakt s alergenem, volat 155, kontrolovat dýchání, popřípadě zahájit resuscitaci.

Dušení jak u dětí, tak i u dospělých není ničím vzácným a může probíhat i končit velice dramaticky. Situaci není radno podceňovat a v případě, že se nepodaří dostat cizí těleso ven nebo se situace horší, neprodleně volejte 155.

 

Číst 3626 krát