Jak vybrat dobrou chůvu

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

chůvaNejsou vaše babičky „hlídací“ nebo bydlí příliš daleko? Chcete pracovat nebo alespoň jednou za čas vyrazit za kulturou? Pokud jste se rozhodli, že svěříte své dítě chůvě, v tomto článku vám poradíme, jak vybrat dobrou chůvu, se kterou budete spokojení.

Vše začíná správným výběrem chůvy, která by měla být profesionálkou! Ujasněte si, co od této osoby očekáváte. Pokud hledáte někoho, kdo nárazově zaskočí, když si musíte něco neodkladného vyřídit nebo jdete do kina, pak požadavky nemusí být tak „přísné“, jako když hledáte někoho, kdo pravidelně a dlouhodobě bude zajišťovat péči. První otázka se vám možná bude zdát zbytečná, ale hledáte muže nebo ženu? Věřte, že malý fotbalista nebo tenista, který vyrůstá bez otce, bude s „chůvákem“ studentem mnohem spokojenější než s vlídnou seniorkou.

 

Kde najít tu nejlepší? Tak to je to otázka za milion J Můžete zadat výběr chůvy agentuře. Její cena bývá jen nepatrně vyšší a výběr chůvy je o dost jednodušší. Postará se o smlouvu, dohodne všechny podrobnosti spolupráce a je pojištěna pro případ, kdy by chůva v domácnosti něco zničila. Můžete hledat ale i na vlastní pěst. Dnes už existuje řada serverů a inzertních portálů, které se této tématice věnují. Pozor jen na důvěryhodnost a pravost referencí a doporučení. Mnohem jednodušší je dát na doporučení přátel a známých. V takovém případě máte výběr značně usnadněný, ale platí, že to, co vyhovuje někomu jinému, nemusí vyhovovat vám.

Předem si promyslete, zda je nutné, aby chůva měla řidičský průkaz. Bude nutné dítě vozit? Dáte jí tu důvěru? Je dobré, aby hovořila nějakým cizím jazykem? Má umět hrát na hudební nástroj nebo sportovat? Ruku na srdce, je to opravdu důležité? Dejte svým požadavkům priority! Důležité je, aby mezi vámi a chůvou proběhla vzájemná chemie a aby si rozuměla s vaším dítětem. Prověřte její reference (na těch trvejte) a zajímejte se o to, zda má kurz první pomoci. Zjistěte, jak je to s její flexibilitou a jaké jsou její finanční požadavky. Je důležité si všechny podmínky spolupráce ujasnit předem. Byla by škoda najít výbornou chůvu a po čase zjistit, že ji váš rodinný rozpočet neunese nebo že má čas jen dvakrát do měsíce.

Při pohovoru nebo úvodním seznámení si všímejte, jak se chůva projevuje. Měla by být klidná a na získání práce příliš netlačit. Profesionální chůva má kultivovaný projev, má čisté ruce (je pro ni samozřejmé si je po příchodu do vaší domácnosti umýt, když přichází k dětem), nemluví neslušně, je to nekuřačka. K dobrým vlastnostem profesionální chůvy patří diskrétnost. Nepomlouvá a nesoudí své předešlé klienty, a pokud o nich mluví tak velmi obecně. Dobrým znamením při prvním rozhovoru je, když se zajímá o vaše děti. Ptá se na jejich zájmy, co mají rády, jaký mají režim nebo povahové vlastnosti. Upřímný zájem naznačuje, že bude mít k vašim dětem dobrý vztah.

Pokud se dohodnete na podmínkách spolupráce, seznamte ji s rodinou, dětmi, prostředím. Nezapomeňte si říci, všechny důležité podrobnosti o chodu domácnosti a režimu dětí a to včetně jejich zdravotního stavu (zejména možných alergií). Někdy se zdá, že už vás nic nepřekvapí, a pak zjistíte, že chůva pro vás nemůže pracovat, protože je alergická na vaše kočky nebo se bojí vašeho psa. I malé detaily rozhodují.

Alespoň jedna nebo dvě úvodní setkání před samotným hlídáním jsou nezbytné. Pokud vše funguje, doporučujeme sepsat písemně to, na čem jste se ústně dohodli. Profesionální chůva pracuje oficiálně a legálně a mívá k dispozici vzorovou smlouvu o vzájemné spolupráci. Když máte všechny tyto formality za sebou, můžete směle začít. Najít dobrou chůvu není vůbec jednoduché a někdy to nemusí vyjít napoprvé. Vsaďte na svůj instinkt.

Číst 2317 krát