Úpal nebo úžeh?

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

upalTaky tápete a nevíte, jestli je to úpal nebo úžeh? Mimotechnická pomůcka, podle které jste si chtěli rozdíl zapamatovat je dávno ta tam. Tyto dva pojmy jsou sice často zaměňovány, ale oba znamenají přehřátí organismu, které může být v některých případech opravdu nebezpečné. Co dělat, když už se nepříjemná diagnóza dostaví a hlavně, jak ji předcházet?

ÚPAL je tepelné přehřátí organismu, které je způsobené selháním vlastní termoregulace.  Důvodem je vystavení se vysokému teplu často v kombinaci se zvýšenou vlhkostí vzduchu. K úpalu dochází často v provozech s vysokou teplotou, když se člověk nepřiměřeně obleče, v autech, při sportovních nebo kulturních akcích, kde je hodně lidí, teplo, vydýchaný vzduch a není při nich zajištěno dostatečné odvětrávání. Úpal se projevuje bolestí hlavy, závratěmi, nevolnostmi, ale i zrychleným tepem, dechem nebo krvácením. Tento stav se může rychle zhoršovat a končit až šokovým stavem, křečemi a bezvědomím.

ÚŽEH je způsoben přímým působením slunce. Typická je situace, kdy je postižený dlouho vystaven slunečnímu záření, není dostatečně chráněn a později má spálenou kůži. Na rozdíl od úpalu přicházejí příznaky s časovým odstupem, např. v noci po slunění. Příznaky jsou velmi podobné jako u úpalu a často je těžké rozlišit, kde je hranice úžehu a kde začíná úpal.

První pomocí je ochlazení organismu a to sprchováním, koupáním, zbavení se oblečení, ochlazováním obklady. Při úpalu i úžehu je důležité ochlazovat zejména hlavu. Tekutiny podáváme velmi opatrně. Někdy bývá mylně podáváno větší množství studené vody. Vhodnější jsou ale kvůli doplnění soli iontové nápoje nebo mírně osolená voda (lžička soli na jeden litr vody). Při zhoršení stavu neriskujte a podle závažnosti situace vyhledejte pomoc. Při přehřátí organismu může dojít i k selhání životně důležitých funkcí, které vyžaduje neodkladnou resuscitaci a transport k lékaři.

U malých dětí je přehřátí organismu mnohem nebezpečnější a dramatičtější než u dospělých. Podstatnou část jejich těla tvoří voda a rychle u nich dochází k jejím ztrátám a rozvoji velmi komplikovaného stavu. Dětem je tedy nezbytné podávat zvýšené množství tekutin jako mírně oslazený čaj či neperlivé minerální vody, aby k rozvoji úžehu nebo úpalu nedošlo.

Ať už jde o úpal nebo o úžeh, jedná se o podceňovaný a poměrně nebezpečný stav. Újmy způsobené teplem májí různé podoby a vyplatí se je rozeznat. Prevencí je vyhýbání se přímému slunečnímu záření a přehřátým prostorům. Ohrožení jsou především kojenci a malé děti, kterým zvlhčujeme vlasy, dáváme jim pokrývky hlavy (ideálně také mokré) a podáváme dostatek tekutin ( i minerální vody).  Pozor dávejte zejména v tropických dnech a při cestování.

Číst 2464 krát Naposledy změněno pondělí, 09 květen 2016 17:06