Popáleniny a opařeniny

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

opařeninyPopáleniny jsou nejhorší, nejbolestivější, znetvořující úraz s trvalými následky, který dítě může postihnout. Prevence těchto úrazů je proto naprosto zásadní. Nejčastější tepelné úrazy u malých dětí vznikají opařením horkou tekutinou.

V předchozím díle našeho seriálu o první pomoci, jsme detailně rozebrali, jak zabezpečit domácnost i prostor mimo ní. V souvislosti s popáleninami a opařeninami je nesmírně důležité dávat pozor na rychlovarné konvice. I když je jejich elektrická šňůra obvykle kratší než u ostatních spotřebičů, neměla by nikde viset a měla by být zabezpečena tak, aby na ní dítě nedosáhlo. Nebezpečné jsou hrnce a pánve na sporáku. Otáčíme je rukovětí vždy mimo prostor směrem ke zdi, a pokud je to možné, můžeme pořídit zábranu sporáku. Podceňované a zároveň jedny z největších hrozeb pro popálení a opaření jsou hrnky a talíře. Vždy je dáváme co nejdál od okraje stolu a pokud jsou na ubrusu, je dobré ho zabezpečit proti stržení. Velmi tragicky může dopadnout i na první pohled bezpečná koupel dítěte. Právě pojišťovny často varují odstrašujícími případy proti opaření dítěte, když si rodič splete kohoutek s teplou a studenou vodou nebo před osprchováním nezkontroluje teplotu vody. Teplota vody při koupání dítěte by neměla přesáhnout 39 stupňů. Rada je přitom jednoduchá, nastavit termostat tak, aby voda neměla více než 60 stupňů.

 

Pokud k úrazu dojde, je nutné neprodleně zchladit postižené místo chladnou tekoucí vodou! U menších dětí chladíme pouze jednorázově a pouze po krátkou chvíli, protože se snadno podchladí. U starších dětí můžeme místa postižená popáleních chladit opakovaně. Dojde-li k popálení trupu, pak chladíme vždy pouze jednorázově.

Co je to lehká popálenina? O lehké popálenině hovoříme tehdy, je-li kůže zarudlá nebo jsou na ní malé neporušené puchýře. Velikostí jde o popáleninu menší než dvě dlaně. Postupujeme tak, že sundáme oděv, popáleninu zchladíme tekoucí vodou. Chlazení provádějte tak dlouho, dokud to dítěti přináší úlevu, minimálně 10–20 minut. Popáleniny se nedotýkáme, použijeme Panhtenol sprej a okraje rány promazáváme mastí Betadine (nebo obdobnými výrobky). Po třech dnech můžeme postižené místo pomalu promašťovat. Účinnou babskou radou je použít čerstvě vyškvařené nesolené vepřové sádlo.

Těžká popálenina je stav, kdy je kůže porušená nebo chybí. Rozsah popáleniny je větší než 2 dlaně postiženého dítěte nebo se popálenina nachází ve funkčních částech těla, jako jsou hlava, trup, genitálie, dlaně rukou nebo plosky nohou. Oděv nebo přiškvařené textilie nesundáváme. Popáleninu chladíme pod tekoucí vodou. Popáleniny se nedotýkáme. Nepoužíváme masti, vatu, neporušujeme puchýře! Voláme 155.

Popáleniny patří k nejtěžším úrazům lidské traumatologie. Často zanechávají jizvy nejen fyzické, ale i psychické. Vyžadují komplikovanou a dlouhodobou léčbu. Tak jako jiným úrazům lze i popáleninám a opařeninám účinně předcházet. Myslete na svoje děti a buďte opatrní.

Číst 2608 krát Naposledy změněno pátek, 20 květen 2016 20:43