Připravte se, dýňová sezóna začíná.

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

dyneDýně se těší v českých kuchyních stále větší oblibě a na trhu se začínají objevovat i její nové odrůdy. V čem se jednotlivé druhy liší a na co je která vhodná? A proč právě dýně?

Dýně je vlastně tykev, jejími nejbližšími příbuznými jsou cukety a patisony. Vynikají svou barvou a všestranností.

            Pro naše zdraví je dýně malým zázrakem. Tvoří ji převážně voda (z 90%) a vláknina. Hodí se tak nejen k uhašení žízně, ale zároveň napomáhá trávení a očistě organismu. Blahodárný účinek má na ledviny. Obsahuje celou řadu vitamínů, především pak vitamín C, E, B1, B2, B6 a B12. Bohatá je na minerály, jako je měď, železo, hořčík nebo draslík a celou řadu dalších prospěšných látek. Pro lidský organismus je životabudičem startující imunitní systém.

 

Hokaido je na našem trhu asi nejběžnější a to v tzv. červené variantě. Setkat se můžeme ale i s její zelenou variantou. Hodí se na vaření, ale třeba i na helloweenské ozdoby. Může dorůst do několika kilogramů, ale pro vaření se používají nejčastěji ty do dvou kilo. Je to jediný druh, který při přípravě nemusíme loupat! Nejčastěji se používá do krémových polévek nebo pyré. Při dobrých klimatických podmínkách může díky své slupce vydržet i do vánoc.

Špagetová dýně je ceněna zejména pro svou měkkou dužinu a specifickou dužinu, díky níž je lépe stravitelnější, jídlo je lehčí a méně kalorické. Loupe se a déle se vaří, proto je vhodnější spíše pro pečení. Hodí se do salátů nebo do zapékaných jídel, kde dobře vynikne její struktura. Vhodná je i do dýňového rizota.

Máslová nebo někdy též olejová dýně, jak už název napovídá, má větší podíl tuku. Je měkká a snadno se s ní pracuje. Je nutné ji oloupat, i přestože je její slupka poměrně měkká. Využívá se často do polévek, zapečená s masem, orestovaná, ideální je do dezertů, zejména koláčů. Pěstuje se zejména pro svoje hodnotná semena. Její pěstování je náročnější na teplo, je nutné ji dovážet, což se může projevit na její vyšší ceně.

Muškátová dýně pochází z Mexika a našich podmínkách se jejímu pěstování příliš nedaří. Nedozrálá je zelená, zralé plody hrají odstíny hnědé. Má silnou až masitou dužinu, a proto se nehodí tam, kde je třeba rychlá příprava. Vhodná je naopak i pro konzumaci v syrovém stavu. Dobře se uplatní v salátech nebo pro plnění.

Pozor! Málokdo ví, že z dýně se nekonzumují jen výrazné plody. Květy dýní se skvěle hodí do salátů nebo se konzumují na sladko obalované v těstíčku. Listy se lze použít na přípravu velmi nutričně bohatých koktejlů vhodných při detoxikačních nebo redukčních dietách.

Číst 2322 krát Naposledy změněno pátek, 16 září 2016 14:37