Chutnější než kuskus, výživnější než rýže. Zkuste bulgur!

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

bulgur se zeleninouBulgur je na českém trhu už dlouhá léta, jeho příprava je snadná a rychlá, použití mnohostranné a přesto se v našich kuchyních objevuje jen zřídka. Zkuste ho. Určitě se to změní a oblíbíte si ho.

Bulgur je vlastně předvařená pšenice, která obsahuje řadu prospěšných látek. Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku a minimum tuku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravé výživy. Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí také blahodárně na nervovou soustavu. Hodí se jako příloha, do rizota, na sladké i slané použití. Můžete ho využít do nádivek, jako zavářku do polévky, do salátu i kaší. Připravit ho můžete hned trojím způsobem. Lze ho vařit (10-15 minut), spařit horkou vodou (asi 30 minut) nebo ho nechat cca jednu hodinu bobtnat, což je nejšetrnější způsob přípravy.

Bulguru je více druhů – pšeničný, pšeničný celozrnný, špaldový, jemný nebo hrubý. Jemnější světlejší bulgur je připraven rychleji, příprava celozrnného bulguru trvá o pár minut déle, ale za to obsahuje více prospěšné vlákniny. Řiďte se tedy údaji na výrobku a  si vyzkoušejte, který druh přípravy vám vyhovuje a chutná nejvíce.

Bulgur s grilovanou zeleninou (recept je vhodný pro děti už od 9 měsíců)

Budete potřebovat: 1 hrnek bulguru, dva hrnky na malé kousky nakrájené zeleniny (dýně, cuketa, cherry rajčátka, paprika, cibule), 2 vejce, bylinky (oregano, tymián, bazalka, kmín, libeček), sůl a pepř, popř. maso

Postup: Zeleninu dejte do pekáčku, popř. i s masem. Osolte, okořeňte, podlijte vodou a pečte na středním grilovacím stupni do té doby, dokud povrch nezačne zlátnout (přibližně půl hodiny). Připravte bulgur podle návodu, smíchejte s grilovanou zeleninou, do směsi přidejte dvě vejce (mladším dětem bez bílku) a krátce provařte.

Zdroj receptu: www.mamavkuchyni.cz

Číst 2620 krát Naposledy změněno neděle, 11 září 2016 17:47