Jak na batáty

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

batatovy kremBatáty, označované také jako sladké brambory, patří mezi nejvýživnější zeleninu. Přestože jsou méně známé a často opomíjené, lze je lehce sehnat v běžném supermarketu a jejich cena není nikterak závratná.

A proč právě batáty? Je v nich výjimečně vysoké množství zdraví prospěšného betakarotenu. Obsahují draslík podporující příznivě srdeční činnost, lutein chránící před rakovinou a očními chorobami nebo velké množství vlákniny. Bohaté jsou také na vitamín B6 a vitamín C. Aby se jejich síla využila na maximum, je dobré je vařit ve slupce. Pečením nebo grilováním batátů se v nich škroby štěpí na cukry, jsou sladší a lépe se z nich v těle vstřebává betakaroten.

 

Sladké brambory ocení zejména maminky při přípravě dětských příkrmů. Jsou vhodné už pro ty nejmenší děti, když se se s příkrmy teprve začíná. Snadno se s nimi pracuje, jsou měkké, rychle uvařené a díky nasládlé chuti dětem velmi chutnají. Těm starším je lze podávat třeba jako pyré, pečené s masem, v koláči, v muffinech, připravené jako hranolky, chipsy ale třeba i jako zmrzlina nebo puding. Využití batátů je opravdu široké a receptů je nespočet. Rychlou a velmi oblíbenou variantou je batátový krém.

Batátový krém:

Suroviny: 3 – 4 batáty, cibule, máslo, smetana, sůl, mletý pepř, čerstvý závor, skořice, petrželka

Popř. celer, mrkev, brambory, čerstvý koriandr nebo tymián

Postup: Na másle zapěníme cibulku spolu s na kostky nakrájenými batáty, popř. podle chuti další zeleninou podle vaší chuti. Vaříme do měkka asi 15 minut. Poté vše rozmixujeme, přidáme smetanu, osloníme, opepříme a dokořeníme podle chuti. Před servírováním ozdobíme čerstvou posekanou petrželkou a každou porci lehce zakápneme olivovým olejem. 

Číst 2495 krát Naposledy změněno sobota, 03 září 2016 18:17